ONZE GESCHIEDENIS

PASS-AGES PRESENTATIEBESTAND

 

Raadpleeg het presentatiedossier Passages.

 

Télécharger
Pass-ages NL
Pass-ages NL.pdf
Document Adobe Acrobat 20.0 MB

EEN PROJECT GEBOREN UIT VERGADERINGEN

Mei 2008 – een droom: twee mensen praten met elkaar over hun droom om een plek te creëren om geboren te worden en te sterven. Het project krijgt een eerste schriftelijke vorm. Het zal vijf jaar in winterslaap blijven.


8 mei 2013 – een project, een groep van ongeveer tien mensen komt bijeen. Intergenerationele groepshuisvestingsprojecten (Equivie) inspireren hen. Van maand tot maand evolueert de groep, ook in samenstelling. Het ontwerp wordt nauwkeuriger.


Maart 2014 -  Pass-ages organiseert, in samenwerking met Infor-homes, vroedvrouwen van Amala, het Centre de Formation Cardijn en Tonglen, een congres met 200 aanwezigen, gevolgd door een seminar waar Lydia Müller, schrijfster van het boek "Het levenseinde een avontuur” de parallel die ze ziet tussen geboorte en dood verklaart.
 
Dit is de eerste keer dat Pass-ages naar buiten komt.
Vanaf dan gaat het project op zoek naar een plek, mensen en fondsen om zich te realiseren, evenals naar juridische en financiële vormen die het kunnen ondersteunen. De groep leert gedeeld bestuur en leert over sociocratie.
 
De groep ontmoet en bezoekt veel mensen en verwezenlijkingen. L'Arche de Noé - geboortecentrum in Namen - en la Maison de Tara - zorgcentrum voor levenseinde in Genève - zijn voor ons inspirerende voorbeelden.


Een WE in 2015 specificeert de vormgeving van het project. Cogeneris sluit zich aan bij het project en zal het kort daarna verlaten.


Oktober 2015  in samenwerking met de Stichting “la Mort fait partie de la vie”, organisatie van de eerste dag van perinatale rouw in België.
 
In de zoektocht naar plekken, ontmoeting en nauwe samenwerking met Commons Josaphat, een collectief dat is opgericht om een gebruik in "gemene goederen" voor te stellen van een stuk grond in Schaarbeek op de Josaphatfriche, een spannende broedplaats voor ons project.


2016 , subsidies van Brussel-ES en de coöperatie CERA die, samen met Bien Vieillir, de ontwikkeling van het project mogelijk zullen maken.
 
Onze incubatie in Coopcity, een Europees steunprogramma voor sociaal ondernemerschap, geeft ons vaardigheden en dynamiek en voegt ons toe aan het netwerk van coöperaties.
 
Collectiv-a helpt ons bij het opzetten en animeren van werkgroepen.


 

Maart 2018, oprichting van de vzw en introductie in partnerschap voor een innovatief europees project.

 


Oktober 2018 : Verkrijgen – voor een periode van drie jaar – van Europese UIA (Urban Innovative Actions) subsidies voor een pilootproject voor stedelijke innovatie. Samen met het CLTB, het Brussels Gewest en partners, waaronder ANGELA.D, zullen 34 wooneenheden worden gecreëerd in op gemeenschappelijke grond. CALICO “Care and living in Community” was geboren en Pass-ages zal daarbinnen werkelijkheid kunnen worden.


Maart 2019 : start van de werken aan de Deltastraat in Vorst.
 
 
Aanwerving van twee bezoldigde medewerkers om het opzet en het beheer van het project te verzekeren.


Januari 2021 : oprichting van de coöperatieve Vill’ages de Pass-ages. De coöperatie werd opgericht door de eerste bewoners van Pass-ages om de appartementen van intergenerationele groepswoning te financieren en te kopen.


 

Zomer 2021 : vestiging van het project Deltastraat in Vorst, een project dat werkelijkheid wordt.


 

Oktober 2021 : oprichting van de vzw Pass-ages Les Sources, die instaat voor de operationalisering van geboorte- en stervenscentra.


 

Mei 2022  : Inhuldiging geboorte- en stervenscentra. Pass-ages is 9 jaar!